Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
+31 53-569 54 84
  • Home
  • Nieuws
  • Een nieuw masker, dit is wat je moet weten
Een nieuw masker, dit is wat je moet weten
Geplaatst op 18 februari 2020

Een nieuw masker, dit is wat je moet weten

Op zoek naar het juiste duikmasker? Een duikmasker is het venster waardoor je naar de onderwaterwereld kijkt en dit maakt het duikmasker een uiterst belangrijk uitrustingsstuk. Wanneer deze oncomfortabel op het gezicht zit kan dit in potentie een hele duik verpesten. Het is daarom van belang om het juiste duikmasker uit te kiezen.

Klik hier voor het hele assortiment duik maskers van DiveWorld

Het passen van het Duik masker

Zoals eerder al beschreven is de pasvorm van het duik masker erg belangrijk. Het is heel simpel om een duik masker te passen. Het duik masker wordt op het gezicht geplaatst zonder dat de masker band over het hoofd getrokken wordt. Wanneer je dan inademt door de neus moet het duikmasker als het waren blijven plakken op het gezicht. Er mag geen lucht langs de randen van het duik masker komen. Daarnaast moet het niet mogelijk zijn om te blijven inademen door de neus.

Wanneer het mogelijk is kan het duikmasker het best gepast worden met een snorkel of automaat in de mond. Hierdoor kan er gevoeldt worden of het duikmasker dan nog steeds comfortabel zit.

Verschillende soorten duikmaskers         

  • Single Lens maskers bestaan uit 1 glas wat doorloopt over de neus. Sommige duikers vinden dat hierdoor de kijkhoek verbeterd en men een ruimtelijker zicht krijgt. Single lens masker zijn vaak niet geschikt voor glazen op sterkte.
  • Double Lens maskers bestaan uit 2 glazen. Doordat het glas niet doorloopt boven de neus beschikken deze duikmaskers vaak over een grotere neuspocket. De glazen kunnen verwijderd worden voor eventuele glazen op sterkte of om schoon te maken.
  • Multi Lens maskers hebben vaak meerdere glazen aan bijvoorbeeld de zijkant. Hierdoor is het gemakkelijker om opzij te kijken.
  • Laag volume maskers zitten dichter op de ogen waardoor er minder ruimte in het duikmasker ontstaat. Hierdoor is de siliconen rand minder zichtbaar en is er een breder blikveld. Ook het duikmasker leegblazen wanneer er water inzit is gemakkelijk door het lagere volume.
  • Frameless maskers zijn duikmaskers waarbij het siliconen als het waren om het glas is heen gezet. Hierdoor is een plastic frame waar de glazen in klikken overbodig. Dit bespaard onder anderen op gewicht en maakt het mogelijk voor de fabrikant om de glazen groter te maken. Vaak kunnen deze duikmaskers ook gemakkelijker opgeborgen worden en zijn ze minder gevoelig voor val of stoot schade.
  • Ultra clear en Super white glazen zijn glazen welke ontdaan zijn van de groene tint welke glas van nature heeft. Hierdoor houden deze glazen minder licht tegen en zijn de kleuren onderwater beter waarneembaar.

                                                                                              

                                                   Single lens duikmasker          multi lens masker          double lens masker


Kleuren van het siliconen

Over het algemeen worden duik maskers geleverd met of een doorzichtige of zwarte siliconen skirt. Daarnaast zijn er nog combinaties mogelijk van duik maskers waarbij de skirt deels doorzichtig is en een deel gekleurd is in de kleur van het duik masker.


Zwart siliconen

Zwart siliconen zorgt ervoor dat de blik van de duiker meer gefocust is op hetgeen wat er voor de duiker gebeurt. Dit komt doordat er minder licht het masker binnendringt. Sommige duikers kunnen dit ervaren als claustrofobisch. Dit is tevens het grootste nadeel van een duikmasker met zwart siliconen.

De kans dat de duiker in heldere omstandigheden zijn eigen ogen terugziet is vele malen kleiner en het zwarte siliconen werkt tevens als een soort zonnebril in deze omstandigheden. Het zwarte siliconen zal daarnaast niet verkleuren na verloop van tijd.

De Tusa Freedom Ceos is één van de betere maskers met zwart siliconen.

Doorzichtig siliconen

Doorzichtig siliconen geeft een open gevoel doordat er meer licht het duik masker binnen dringt. Hierdoor wordt het vaak gebruikt door nieuwe duikers welke net hun brevet hebben gehaald.

Doorzichtig siliconen heeft echter ook wat nadelen. Er bestaat een kans dat in lichte omstandigheden zoals tropische duiken de duiker haar eigen ogen in de glazen terugziet. Daarnaast wordt doorzichtig siliconen op den duur bruin door een chemische reactie die niet te voorkomen is.

Een voorbeeld van een masker met doorzichtig siliconen is de Aqualung Look HD.


De Maskerband

Een maskerband wordt gemaakt van siliconen en behoort het duikmasker op het gezicht te houden. Het is zaak om deze niet te strak aan te trekken. Hierdoor ontstaat er een afdruk op het gezicht en kan het klaren van het duikmasker bemoeilijkt worden.

Een neopreen maskerband kan het aanbrengen van het duikmasker gemakkelijker maken. Zeker wanneer de duiker lang haar heeft is dit de oplossing. Sommige duikmaskers beschikken al over een dergelijke band aan de achterzijde en hierbij is het dan ook niet nodig een neopreen maskerband aan te schaffen. 


Na aankoop van het duik masker

Na aankoop is het belangrijk om het duik masker eerst voor te behandelen voordat deze gebruikt wordt. Vanuit de fabriek zit er een siliconen laagje over de glazen heen welke ervoor zorgt dat het duik masker gemakkelijk beslaat. Deze is gemakkelijk te verwijderen met normale tandpasta of een klein beetje schuurmiddel (cif).

Begin met twee drupjes van de tandpasta (of schuurmiddel) aan de binnenzijde en beide zijde van het duik masker te doen en wrijf deze in. Blijf ongeveer 10 minuten wrijven en zorg dat de gehele glazen bereikt worden. Hierna kan het duik masker afgespoeld worden en is het klaar voor gebruik. Mocht het duik masker de eerste keer alsnog beslaan herhaal dan het proces.

Voor de duik wordt er vaak gespuugd in het duik masker om te voorkomen dat deze beslaat. Na verloop van tijd ontstaat er echter een afzetting aan de randen van de glazen en onder het siliconen. Dit is spuug welke niet goed weggespoeld is en zorgt ervoor dat het duik masker soms zelfs gaat stinken. Om dit te voorkomen is gemakkelijk om een Diveworld-antifog te gebruiken. Deze vervangt de spuug en werkt vaak vele malen beter.

Voor meer advies kun je altijd bij DiveWorld in de winkel langs komen zodat je een duikmasker in ons 10 meter diepe duiktoren kan uitproberen. Niet in de gelegenheid om langs te komen? Je kunt ons altijd telefonische bereiken ( +31 53 569 54 84) of via de e-mail (info@diveworld.nl).