Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
+31 53-569 54 84
duikinstrumenten diveworld
Geplaatst op 1 oktober 2020

Maak je set klaar voor het duikseizoen!

Pre-seizoen check 1

Slangen

Je kunt de beste ademautomaat hebben op de duikmarkt maar als er niet goed gezorgd wordt voor de slangen is dit niet veel waard. Een gescheurde slang laat de waardevolle lucht binnen luttele secondes ontsnappen en dit is niet een situatie waar je in wilt zitten op het moment dat je aan het genieten bent de onderwaterwereld.

Het is dus zaak om de slangen goed te controleren op scheurtjes, verdroging en beschadigingen. Met name aan het einde van de slang bij de eerste trap en aan het uiteinde van de slang heeft deze het zwaar te verduren. Zeker wanneer je gebruik maakt van slangbeschermers, dan zullen de beschadigingen aan gemakkelijk ongemerkt blijven. Schuif daarom de slangbeschermers een stukje langs de slang om eronder te kijken. Trek niet te hard aangezien dit de binnenste lagen van de slang kan beschadigen. Mocht de slangbeschermer erg vast zitten probeer dan een beetje warm water met wat zeep tussen de slang en de slangbeschermer te doen en draai de slangbeschermer met de klok mee. Hierdoor wordt voorkomen dat de slang van de eerste trap afdraait. Vaak glijdt de slangbeschermer er op deze manier zo af.

Ondanks dat kleine imperfecties niet gelijk reden zijn om de slang te vervangen is alles wat groter is dan dat dit wel. Let ook goed op eventuele bellen onder de buitenste laag  omdat dit een teken kan zijn dat de binnenste laag kapot is. Dit komt overigens het meeste voor bij de hoge druk slang.

Vervolgens is het verstandig om de slangen van de eerste trap te draaien en te kijken naar de o-ringen aan het uiteinde van de slang. Deze moeten uiteraard heel zijn en niet te los rondom de slang zitten. Let bij het erop draaien van de slang erop dat de o-ring niet tussen de eerste trap en het uiteinde van de slang terecht komt.

Nat test

De nattest is de gemakkelijkste manier om te controleren of de ademautomatenset in goede staat is.

Sluit de automatenset aan op een tank en plaats deze in een bad of bak vol water. Kijk vervolgens goed of er belletjes ontsnappen bij de eerste trap, één van de poorten op de eerste trap, de aansluiting van de tweede trap of bij de aansluiting bij de instrumenten. Wanneer dit het geval is dan duidt dit vaak op een o-ring probleem.

Wanneer er lucht ontsnapt uit de tweede trap of octopus dan duidt dit vaak op een te hoge middendruk. Dit kan komen doordat de zitting versleten is en niet goed meer afsluit of wanneer de automatenset net een servicebeurt heeft gehad deze niet goed is afgesteld.

Bovenstaande problemen kunnen het best opgelost worden door een getrainde service monteur.

Tweede trap

Aan de tweede trap valt eigenlijk weinig te controleren. Wanneer je de tweede trap heen en weer schudt dan hoort deze weinig tot geen geluid te maken en niet te klinken alsof er allerlei moeren en bouten inzitten. Wanneer dit wel het geval is dan tikt de hendel vaak tegen het diafragma aan. Dit is ook te controleren door op de waterloosknop te drukken. Na de knop maximaal 5mm ingedrukt te hebben moet er lucht uit de tweede trap komen. Dit alles is gemakkelijk op te lossen door de tweede trap opnieuw te laten afstellen.

Mondstuk

Het mondstuk heeft het zwaar te verduren tijdens een duik. Ongemerkt wordt er op gekauwd en na een lange tijd van niet gebruiken kan het mondstuk uitdrogen. Check daarom goed of het mondstuk nog heel is en er geen kleine haarscheurtjes in zitten wat een teken van uitdroging is.

Wanneer het mondstuk vervangen dient te worden dan is het belangrijk dat het nieuwe mondstuk de correcte maat heeft. Wanneer deze te groot is kan er water langs het mondstuk naar binnen lekken. Als het mondstuk te klein is kan deze kapot gaan bij het plaatsten van het mondstuk of tijdens een duik.

Controleer naast het mondstuk ook de tie-rip waarmee deze vast zit. Deze moet strak om het mondstuk heen zitten en netjes afgeknipt zijn zodat er geen scherpe stukken meer uitsteken welke zeer kunnen doen aan de lippen.

Wanneer je in een seizoen meerdere mondstukken ‘verorbert’ dan is dit vaak een teken van een slecht passend mondstuk en kan het nuttig zijn om een moldabel mondstuk te nemen. Dit mondstuk wordt verwarmd in warm water en neemt vervolgens de vorm aan van je gebit. Hierdoor ligt het mondstuk een stuk prettiger in de mond en geeft het je kaken wat rust.

Instrumenten

Met de instrumenten kan eigenlijk niet zoveel mis zijn. Kijk bij de nattest goed of er geen bellen vrij komen rond de instrumenten, wanneer dit wel het geval is dan is vaak de o-ring rond de swivel kapot en deze kan gemakkelijk vervangen worden door je duikcentrum.