Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
+31 53-569 54 84
snorkel diveworld duiken
Geplaatst op 28 april 2020

Snorkels, alleen voor het duiken?

De snorkel is een simpele licht gebogen pijp welke ervoor zorgt dat je kan ademen wanneer je met het gezicht in het water ligt aan de oppervlakte. Bij het duiken wordt een snorkel vaak gebruikt om lucht te sparen aan de oppervlakte bij bijvoorbeeld het uitzwemmen naar de duikstek. Daarnaast wordt de snorkel vaak gebruikt om lekker vanaf het strand de wateren voor de kust te verkennen.


Tegenwoordig zijn er meerdere soorten snorkels te krijgen. De verschillen worden hieronder uitgelegd. 

De gehele collectie snorkels van DiveWorld.nl is hier te vinden.

Waterloosventiel

Het waterloosventiel is een ventiel welke aan de onderkant van de snorkel is gepositioneerd. Het ventiel laat enkel water van binnen de snorkel naar buiten de snorkel. Wanneer er zich water in de snorkel bevindt hoeft dit niet meer uit de bovenzijde van de snorkel geblazen te worden maar kan dit gemakkelijk via het waterloosventiel.
Bij de meeste snorkels is het waterloosventiel wat lager gemonteerd waardoor het water niet direct via het mondstuk de mond inloopt. Dit maakt het ook gemakkelijk om de snorkel leeg te blazen.

Bijna alle snorkels welke DiveWorld.nl verkoopt beschikken over een waterloosventiel bekijk ze hier.


Spatwater-bescherming

Veel snorkels beschikken tegenwoordig niet meer over een open bovenkant. Door een open bovenzijde van de snorkel kan er namelijk gemakkelijk water in de snorkel lopen. Veel snorkels beschikken daarom over spatwater-bescherming.

De opening van de snorkel wordt doormiddel van een speciale kop kleiner gemaakt waardoor water minder gemakkelijk de snorkel kan binnengaan. Het gevolg is dat wanneer er bijvoorbeeld een golf over je hoofd heen spoelt er weinig tot geen water in de snorkel zal komen. Wanneer er echter naar beneden gedoken wordt zal de snorkel gewoon vollopen.

Snorkels met afsluiter

De duurdere snorkels beschikken tegenwoordig over een afsluiter. Deze afsluiter zit aan de bovenzijde gemonteerd op dezelfde plek als dat de spatwater-bescherming zou zitten.

Deze afsluiter werkt doormiddel van een vlotter welke vanzelf sluit wanneer de snorkel onderwater gaat. Hierdoor kan er geen water in de snorkel terecht komen. De snorkel blijft daardoor droog en dit maakt het snorkelen vele malen aangenamer.

Een goed voorbeeld van een snorkel met afsluiter is de Tusa Hyperdry Elite II.

Flexibele Onderkant

De meeste snorkels beschikken tegenwoordig over een flexibele slang aan de onderkant. Daardoor hangt de snorkel niet in het gezicht tijdens het duiken en kan deze gemakkelijk naar de mond gebogen worden wanneer er gesnorkeld wordt. 

Aan de buitenzijde zijn de meeste flexibele onderslangen geribbeld om flexibel te zijn maar bij de betere snorkels is de binnenzijde glad. Doordat de luchtstroom niet verstoord wordt is het ademen een stuk gemakkelijker. Ook het leeg blazen van de snorkel wordt hierdoor gemakkelijker.