Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
+31 53-569 54 84
  • Home
  • Nieuws
  • Welke duikvinnen zijn het best voor mij?
duikvinnen diveworld
Geplaatst op 6 oktober 2020

Welke duikvinnen zijn het best voor mij?

Op zoek naar vinnen? Bij DiveWorld.nl ben je bij het juiste adres. DiveWorld.nl heeft een ruim assortiment aan vinnen om uit te kiezen. Om de ruime keuze wat makkelijker te maken proberen wij je zoveel mogelijk te helpen door de verschillen tussen alle vinnen goed uit te leggen.

Een vin maakt het mogelijk voor duikers om door het water te bewegen, zonder vinnen kun je je lastig voort bewegen zonder dat het mooie koraal word beschadigd. Wil je meer leren over vinnen lees dan vooral door, weet je al wat je wil?

Dan kunt u gelijk door naar de duik vinnen categorie.


Verschillende vinnen

Vinnen zijn verkrijgbaar met verschillende voetpockets daarnaast zijn er dichte hiel vinnen en natuurlijk open hiel vinnen.

De open hiel vinnen zijn veruit de meest voorkomende en gebruikte vinnen voor het duiken, vooral in kouder water waar warmte van essentieel belang is. Als er in kouder water wordt gedoken dan gaat er ook meer apparatuur mee, hierdoor wordt de voorstuwing van de vin van cruciaal belang. De open hiel vin os een zwaardere vin die een zo groot mogelijk voortstuwing voor de duiker bewerktstelligt.

Kijk voor voorbeelden bij de categorie Open Hiel Vinnen.

De dichte hiel vinnen zijn over het algemeen lichter en flexibeler dan een open hiel vin. Een dichte hiel vin is gemaakt voor het snorkelen en natuurlijk voor het duiken in warm water. Deze vinnen worden gedragen met blote voeten of met speciaal gemaakte neopreen sokken om het comfort te verhogen.

Kijk voor voorbeelden bij de categorie Dichte Hiel vinnen.


Verschillende bladen

Er zijn veel verschillende bladen van vinnen te koop tegenwoordig, deze bladen hebben ieder zijn voordelen. Sommige vinnen mixen zelfs verschillende technologien zodat het minder moeite kost om een complete vinslag te maken.


Standaard Vinnen

Bij standaard vinnen beschikt de vin over één plat blad waarmee de duiker op en neer gaat om zich voor uit te bewegen. Dit blad weerhoudt het water er niet van om langs de zijkanten te ontsnappen. De meeste standaard vinnen beschikken dan ook over opstaande zijkanten waardoor het water niet ontsnapt via de zijkant, gevolg is dat je meer kracht kan leveren met deze vin.  De opstaande zijkanten zorgen ook voor een extra versteviging van het blad.

 

Een mooi voorbeeld van een standaard vin is de Aqualung Stratos

Channels

De eerste stap in een efficienter blad zijn channels. Deze channels worden vaak gemaakt van flexibel rubber in een stijf blad. De rubbere strips zorgen er voor dat het blad naar een mooie U vorm komt te staan tijdens het vinnen. Als je aan het vinnen bent zorgt deze U vorm er voor dat het water beter in het blad blijft staan waardoor er een betere voorstuwing ontstaat.

Een goed voorbeeld van channels in een standaard blad zijn de Aqualung X Shot en de Mares Avanti Quattro.


Splitvinnen

De splitvin is gemaakt voor het reduceren van de kracht die je moet leveren maar met evenveel voorstuwing als een normale vin. Het blad van de splitvinnen bestaat uit twee delen die het water efficient en gecontroleerd over de gehele lengte van het blad naar beneden laat gaan. Door de twee delen van het blad is de bewegelijkheid met het draaien aanzienlijk verbeterd.

Het voorbeeld van de splitvinnen zijn de Tusa Xpert Z-3 Zoom.

Scharnierende Bladen

Het laatste blad dat wij behandelen is het scharnierende blad. De vin heeft een scharnier punt zodat de meest optimale hoek word gerealiseerd voor de beste vinslag. De scharnierende bladen worden vaak in samenwerking met een standaard blad of met een channel blad gemaakt.

Een uitstekend voorbeeld van het scharnierend blad is de Mares X-Stream


Vinbandjes en Gespen

Vinbandjes en gespen zijn ontworpen om de vin gemakkelijk aan en uit te doen. Vaak worden vinnen met standaard basis vinbandjes en gespen geleverd, dit systeem maakt gebruik van een verstelmechanisme om het vinbandje straker en losser te maken. Daarnaast zit er op dit basis systeem ook een quick release systeem om de vin snel uit te kunnen doen.

Een variatie van het basissysteem is het systeem van Mares. Mares heeft een systeem ontworpen waarop je maar één keer het vinbandje hoeft in te stellen en nooit meer hoeft te verstellen. Je verlengt de gesp waardoor je het bandje langer maakt en uit de vin kunt stappen. Als je gaat duiken doet je devin aan en klipt de gesp dicht waardoor het vinbandje gelijk op spanning staat.

Klik hier voor de Mares Vinband

Daarnaast zijn er spring straps ontwikkeld, de spring straps vervangen de vin gesp en het rubbere vinbandje. De spring strap maakt gebruik van een ijzeren veer of sterk elastiek. Achter op de spring strap zit een oog waardoor je de spring straps gemakkelijk over de hiel heen kan plaatsen. De spanning van de veer of elastiek houdt je voet op zijn plaats in de vinschoen. Naast de metalen straps is er ook een rubbere strap in de vorm van een spring strap en dit is de Bungee Fin Strap van Mares.

Voorbeeld van de Spring strap is de Mares Bungee Strap


Kleur

Duikvinnen zijn in erg veel verschillende kleuren te verkrijgen. Onderwater zijn fele kleuren erg goed zichtbaar, het is dus wellicht een goed idee om vinnen te nemen in een fele kleur zodat iedereen je goed kan herkennen onderwater.


Maat

Bij de dichte hiel vinnen kun je gewoon de normale schoenmaat aanhouden. De voet mag strak in de vin zitten maar natuurlijk niet te strak of te los.

Bij de open hiel vinnen worden de maten XS, S, M(R), L,XL gebruikt. Wanneer je deze vinnen gaat passen moet je altijd het duiklaarsje gebruiken. De enkel moet in dezelfde lijn zijn als de achterkant van de vin. Hieronder hebben wij een maattabel gemaakt zodat je altijd de goede maat kunt kiezen.

Schoenmaat

Vinmaat

36-38

Extra small

38-40

Small

40-43

Medium(regular)

41-43

Medium/large

43-45

Large

45-48

Extra large


Voor meer advies kun je altijd bij DiveWorld in de winkel langs komen zodat je de vinnen in ons 10 meter diepe duiktoren kan proberen. Niet in de gelegenheid om langs te komen? Je kunt ons altijd telefonische bereiken ( +31 53 569 54 84) of via de e-mail (info@diveworld.nl).

Benieuwd hoe vinnen gemaakt worden? Bekijk hier een how its made filmpje van ons bezoek aan de Mares fabriek in Rapello.