Voor trimvesten zijn er diverse benamingen zoals BCD (Buoyancy Compensator device) of BC (Buoyancy Compensator) of Stab (Stabilizing) jacket. Het moderne trimvest zorgt ervoor dat het gemakkelijk is om lucht toe te voegen of te laten ontsnappen om zo het drijfvermogen te regelen onderwater.

 

Om alle trimvesten te bekijken klik hier

Pasvorm

De pasvorm van een trimvest is uitermate belangrijk doordat de pasvorm mede bepaald of het trimvest lekker duikt. Wanneer een trimvest te wijd is zorgt dit ervoor dat de cilinder op de rug gaat kantelen, hierdoor kan de duiker een kant opvallen of moet de duiker het kantelen van de fles telkens corrigeren.

 

Wanneer het trimvest goed past geeft dit meer controle en zal het de duik veraangenamen. Onder alle trimvesten staat een size-chart welke aangeeft bij welke maten, welk trimvest het beste past.  De size-chart is slechts een schatting, het is daarom belangrijk om het trimvest thuis eerst goed te passen voordat deze gebruikt wordt in het water. Mocht het zo zijn dat er een andere maat nodig is dan kun je deze binnen 30 dagen omruilen. 

 

Lood geïntegreerd 

Met een lood geïntegreerd trimvest kan het zijn dan er geen loodgordel meer nodig is. Ondanks dat zijn er toch een aantal gevallen waarin de loodgordel nog van pas

Lood geintergreerd DiveWorld.nlkan komen. De meeste modellen trimvesten van tegenwoordig kunnen een groot aantal kilo’s aan lood kwijt maar dit hoeft niet te beteken dat ze al het lood kunnen dragen wat er nodig is. Wanneer er gedoken wordt in een droogpak of een dik wetsuit kan het verstandig zijn om naast het geïntegreerde lood een lood gordel te dragen. Deze zorgt ervoor dat niet alle last op de schouderbanden komt van het trimvest, hierdoor gaat het trimvest langer mee.

 

Alle gewichten welke normaal rond de gordel passen worden nu in speciale, makkelijk afwerpbare pockets geplaatst. Deze kunnen in geval van nood gemakkelijk afgeworpen worden of verwijderd worden om aan te geven tijdens bijvoorbeeld een boot duik. Normale lood blokken passen in deze pockets maar voor het behoud van de pockets en het comfort van de duiker wordt er vaak gebruik gemaakt van soft lood zakjes. Deze zakjes zitten vol met kleine  balletjes lood en vormen zich naar het lichaam en het trimvest.

 

De Softlood zakken zijn hier te vinden

Normaal of wing type trimvestWing vs normaal trimvest | DiveWorld.nl

Bij de keuze voor een normaal trimvest of een wing is het ervaringsniveau belangrijk. Een normaal trimvest biedt op alle plaatsten in het trimvest hefvermogen wanneer deze opgeblazen is. Een wing type trimvest heeft enkel hefvermogen aan de achterzijde waardoor het kan zijn dat de duiker aan de oppervlakte voor overgedrukt wordt door het trimvest. Dit heeft echter ook veel te maken met de plaatsing van de tank en het lood.

 

Veel duikers gaan tegenwoordig voor de ‘techie’ look die een wing biedt. Het is echter belangrijk om in ogenschouw te houden dat veiligheid en prestaties altijd voorop staan.  Redenen om een wing te kiezen zijn bijvoorbeeld de vrijheid rondom de armen. Normale trimvesten blazen rondom het lichaam op en beperken daardoor de vrijheid van bewegen. Een wing blaast echter alleen op aan de achterzijde en voorkomt dit daardoor. Daarnaast is een wing uitermate geschikt voor het duiken met dubbele tanks en veel duikers roemen de duik kwaliteit van een wing.

 

Normale trimvesten daarentegen hebben vele zakken, d-ringen en andere opberg mogelijkheden waardoor normale trimvesten voor een groot deel van de duikers vaak praktischer is.

 

Bekijk hier alle wings

 

Voorbeeld van een normaal trimvest

Hefvermogen

Het hefvermogen is de belangrijkste eigenschap van het trimvest, ondanks dat trimvesten soms over grote hoeveelheden hefvermogen beschikken is het nog altijd erg belangrijk om juist uit te loden.

 

Wanneer de duiker zorgt dat hij niet teveel lood bij zich heeft dan beschikken alle moderne trimvesten over genoeg hefvermogen. Wanneer er gedoken gaat worden met dubbele tanks tijdens het technisch duiken, dan zal het hefvermogen een rol gaan spelen.

 

- Tropische duiken (Met een dun of geen natpak)  8 tot 12 kg

 

- Normale duiken (Met een dikker natpak of droogpak) 10 tot 20 kg

 

- Technische duiken (of duiken tijdens veeleisende condities) 20 tot 40 kg

 

Zakken en D-ringen

D-ring | DiveWorld.nl

Zorg er altijd voor de het trimvest genoeg zakken en d-ringen heeft voor de duiken welke je wil gaan maken.

 

In tropische water zijn één  of twee kleine zakken vaak al voldoende doordat er misschien een Fish ID kaart meegaat of andere kleine zaken. Wanneer er gedoken wordt in kouder water zoals Nederland zijn er vaak grotere zakken nodig. Vaak neemt een duiker in kouder water zaken mee als een extra masker, decompressie boei of reel.

 

D-ringen zijn vaak iets voor gebogen zodat wanneer de duiker horizontaal in het water ligt de d-ring van het vest afstaat. Daardoor is het gemakkelijker om iets aan de d-ring te bevestigen.

 

Snelontluchters

Normaal gesproken is het zo dat hoe meer snelontluchters er op een trimvest zitten hoe beter. Meestal zijn snelonluchters op de rechterschouder en in de buurt van de linker heup gemonteerd. Alle trimvesten hebben er dan ook minstens twee.

 

Tegenwoordige hebben alle moderne trimvesten ook een snelontluchter ingebouwd in de inflator. Wanneer er aan de inflator getrokken wordt zal deze ontluchten.

 

Het is belangrijk om de snelontluchters gemakkelijk te vinden en dit leer je het snelst door ze te voelen tijdens een test duik. 

Reis trimvestReis trimvest DiveWorld.nl

Reis trimvesten zijn zo ontworpen dat het gewicht zo ver mogelijk gereduceerd wordt en vaak zijn deze trimvesten zo ontworpen dat ze gemakkelijk op te vouwen zijn tot een klein pakket.

 

Hierdoor beschikken veel reis trimvesten over het slechts absolute nodige en worden ze gemaakt van lichter maar daardoor kwetsbaardere materialen. Vaak ontbreken bijvoorbeeld geïntegreerde lood zakken op dit soort modellen. Hierdoor zijn deze trimvesten het meest geschikt in tropische wateren.

 

Wanneer er enkel gedoken wordt op vakantie’s dan is een reis trimvest zeker een aanrader.

 

Een goed voorbeeld van een reis trimvest is de Mares F-Light.

 

Voor meer advies kun je altijd bij DiveWorld in de winkel langs komen zodat je een Trimvest in ons 10 meter diepe duiktoren kan uitproberen. Niet in de gelegenheid om langs te komen? Je kunt ons altijd telefonische bereiken ( +31 53 569 54 84) of via de e-mail (info@diveworld.nl).