Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
Binnen 2 werkdagen in huis
30 dagen bedenktijd
Vragen? Bel ons op
Whatsapp
+31 53-569 54 84
koudwaterduiken diveworld
Geplaatst op 7 januari 2020

Blijf warm tijdens koud water duiken

Het water heeft op moment van schrijven een temperatuur van 12 graden bereikt. Voor vele luidt dit het einde van het duikseizoen in maar er zitten veel voordelen aan het duiken in het naseizoen. Zo zijn de duikstekken rustiger en is het zicht over het algemeen beter. Om meer te genieten van je duik in koud water hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Doe een dikke cap op! 

20 tot 40 procent van al je lichaamswarmte verlaat je lichaam via het hoofd. Het is daarom cruciaal om een warme cap te dragen. Tegenwoordig zijn er caps te krijgen welke wel 9 tot 10mm dik zijn. Daarnaast hebben veel koud water caps een kraag welke bij je wetsuit of kraag van je droogpak in kunnen. Door de dikke cap en de kraag heb je wel wat minder bewegingsvrijheid maar de warmte welke je ervoor terugkrijgt is het zeker waard!

Was je onderpak van je droogpak

Veel nieuwe onderpakken kunnen gewoon gewassen worden. Echt waar! Niet alleen ruikt je onderpak na een wasbeurt weer lekker, de vezels in het onderpak worden als het ware gereset waardoor het pak ook nog eens beter isoleert! Bekijk wel altijd de was informatie voordat je het onderpak gaat wassen want sommige oude onderpakken kunnen niet gewassen worden.

Bekijk de nieuwste onderpakken van Santi en Fourth Element via onderstaande knop.

Begin je duik warm

Veel duikers verliezen al veel van hun lichaamswarmte voordat ze überhaupt in het water liggen. Geleidelijk warmteverlies wordt voor de duik vaak niet opgemerkt. Je voelt wellicht dat je het wat kouder hebt echter je hebt het niet koud. Dit bouwt onderwater echter op. Doordat je voor je duik al afgekoeld bent heb je het onderwater sneller koud. Het is daarom belangrijk dat je voor je duik je eigenlijk net iets te warm aankleed. Deze warmte neem je dan mee het water in waar je minder snel afkoelt. Hetzelfde geldt overigens voor de oppervlakte interval tussen de duiken door.

Zorg voor goed passend materiaal

Dit klinkt waarschijnlijk erg logisch echter zien we hier bij DiveWorld regelmatig duikers langskomen met een te groot wetsuit. Hierdoor zal er veel water in en uit het pak spoelen waardoor je het sneller koud hebt. Heb je een te groot pak? Hier is wat aan te doen. Er zijn ondervesten op de markt welke onder een wetsuit gedragen kunnen worden. Sommige hebben zelfs een cap direct aan het vest zitten. Hiermee vul je de ruimte onder je pak op en voorkom je dat er water via de achterkant van je nek het pak in stroomt.