Blijf warm tijdens koud water duiken

Op dit moment is het eind oktober en dit betekent voor vele het einde van het duikseizoen. Voor een aantal duikers begint het naseizoen, aan het naseizoen zitten veel voordelen. Zo zijn de duikstekken rustiger en is het zicht over het algemeen beter. Om meer te genieten van je duik in koud water hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

Doe een dikke cap op! 

20 tot 40 procent van al je lichaamswarmte verlaat je lichaam via het hoofd. Het is daarom cruciaal om een warme cap te dragen. Tegenwoordig zijn er caps te krijgen welke wel 7mm dik zijn. Daarnaast hebben veel koud water caps een kraag welke bij je wetsuit of kraag van je droogpak in kunnen. Door de dikke cap en de kraag heb je wel wat minder bewegingsvrijheid maar de warmte welke je ervoor terugkrijgt is het zeker waard!

Was je onderpak van je droogpak

Veel onderpakken kunnen gewoon gewassen worden. Echt waar! Niet alleen ruikt je onderpak na een wasbeurt weer lekker, de vezels in het onderpak worden als het ware gereset waardoor het pak ook nog eens beter isoleert! Bekijk wel altijd de was voorschriften voordat je het onderpak gaat wassen want sommige oude onderpakken kunnen niet gewassen worden.

Bekijk de nieuwste onderpakken van Santi en Fourth Element via onderstaande knop.

Begin je duik warm

Veel duikers verliezen al veel van hun lichaamswarmte voordat ze überhaupt in het water liggen. Geleidelijk warmteverlies wordt voor het duiken vaak niet opgemerkt. Je voelt wellicht dat je het wat kouder hebt echter is dit niet het geval. Dit bouwt onderwater echter op. Doordat je voor je duik al afgekoeld bent heb je het onderwater sneller koud. Het is daarom belangrijk dat je voor je duik je eigenlijk net iets te warm aan hebt gekleed. Deze warmte neem je dan mee het water in waardoor je minder snel afkoelt. Hetzelfde geldt overigens voor de tussentijd dat je boven water blijft voordat je weer gaat duiken, de oppervlakte interval.

Zorg voor goed passend materiaal

Dit klinkt waarschijnlijk erg voor de hand liggend, echter zien we hier bij DiveWorld regelmatig duikers langskomen met een te groot wetsuit. Hierdoor zal er veel water in en uit het pak spoelen tijdens het duiken, waardoor je het sneller koud hebt. Heb je een te groot pak? Hier is wat aan te doen. Er zijn ondervesten voor je wetsuit op de markt, welke onder een wetsuit gedragen kunnen worden. Sommige hebben zelfs een cap direct aan het vest zitten. Hiermee vul je de ruimte onder je pak op en voorkom je dat er water via de achterkant van je nek het pak in stroomt.


Ook is het mogelijk om een pak over je wetsuit te dragen. Hierdoor wordt onderkoeling voorkomen. Daarnaast is het ook mogelijk om over te schakelen naar een drookpak natuurlijk.  

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen