• Home
  • Nieuws
  • Even voorstellen: duikinstructeur Marcel Ditewig

Even voorstellen: duikinstructeur Marcel Ditewig

Marcel is in het dagelijks leven eigenaar van twee Electroworld winkels in Enschede en Losser, waar o.a. wasmachines, televisies en computers worden verkocht en gerepareerd. Het duikvirus is ontstaan nadat hij met vrouw en kinderen een introductieduik heeft gedaan in Griekenland, op het eiland Thassos.

Marcel: “Vier jaar geleden (2018) ben ik met mijn vrouw en kinderen op vakantie geweest in Griekenland op het wonderschone eiland Thassos. Hier hebben we met het hele gezin een try-dive (introductieduik) gedaan. Dit beviel zo goed dat we daar ook maar direct allemaal het SSI Open-Water brevet gehaald hebben. Sinds die tijd ben ik helemaal verslingerd geraakt aan het duiken en hier veel verder mee gegaan. Ik heb nu meer dan 650 duiken gemaakt in binnen- en buitenland.”

Rust in het hoofd

“In het dagelijks leven ben ik vaak erg druk en het duiken geeft me direct een super relaxed gevoel. Zo gauw ik met m'n hoofd onder water ga heb ik rust… en anderen om mij heen trouwens ook, haha.”


Alleen een duikbrevet bleek niet genoeg

“Nadat ik mijn duikbrevet gehaald had en weer thuis was, wist ik zeker dat ik nog meer met duiken wilde doen, maar wat precies wist ik niet. Ik wist wel dat ik het leuk vind om me te verdiepen in de duiktheorie en alles wat verder nog met duiken te maken heeft. Gelukkig kon Google me wel verder helpen, want die wist me te vertellen dat er in Enschede een SSI duikcentrum was. Zo ben ik bij DiveWorld terecht gekomen en van het een kwam het ander. Ik heb toen o.a. heel veel SSI-specialties gedaan om me verder te verdiepen in het duiken en via de opleiding tot DiveGuide/Divemaster en vervolgens Assistent-Instructeur heb ik het af kunnen sluiten met de opleiding tot SSI OpenWater-Instructeur. Daarnaast heb ik de zogenaamde 'technische' duikcursussen van GUE (Global Underwater Explorers) gevolgd in Frankrijk en Kroatië. Deze cursussen heb je nodig om veilig duiken te kunnen maken in bijvoorbeeld grotten en mijnen en om veilig en verantwoord grotere diepten te bereiken.”

Mooiste plek om te duiken

“De mooiste plek waar ik gedoken heb zijn de grotten in Frankrijk. Het zicht is in grotten en mijnen vaak heel erg goed en je waant je hier soms net een astronaut op de maan. Dit zijn plekken waar weinig mensen je voor zijn geweest. Voor liefhebbers van flora en fauna onder water raad ik Bonaire aan. Hier ben ik zelf twee jaar geleden geweest en je duikt hier gewoon tussen prachtige vissen en koralen. Ook in ons eigen kikkerlandje kun je je verbazen over hoe mooi het bijvoorbeeld in Zeeland is onder water. Dat kan als het zicht helder is, ook erg mooi zijn.”

Elke big smile weer geweldig

“Het is fantastisch om mensen enthousiast te krijgen en kennis te laten maken met je eigen passie. Als mensen uit het water komen na een introduik en ik dan vervolgens een big smile bij hen zie, dan vind ik dat iedere keer weer geweldig. Ook uit het lesgeven haal ik veel voldoening. Het is mooi om te zien hoe snel mensen tijdens een cursus vooruit gaan met hun kennis en kunde van het duiken en nog enthousiaster worden.”

Wrakken uit de Eerste Wereldoorlog

“Op mijn verlanglijstje van duikstekken waar ik nog heen wil en ook zeker nog naartoe ga, staat Scapa Flow bovenaan. Dat is een duikstek in het noorden van Schotland waar heel veel wrakken uit de Eerste Wereldoorlog liggen. Dat lijkt me schitterend om te zien en schijnt erg indrukwekkend te zijn.”

Waarom zou ik moeten gaan duiken?

“Al met al is duiken een geweldige sport. Het kan best veel tijd (en geld) kosten, maar het is het mij in ieder geval meer dan waard en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad dat ik hiervoor gekozen heb. Dus tegen iedereen die ook meer een beetje geïnteresseerd is, zou ik zeggen: meld je aan voor een introduik en je zult zien dat ik gelijk heb.”

Ontdekken of Marcel gelijk heeft en duiken inderdaad zo geweldig is als hij zegt?

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen