• Home
  • Nieuws
  • Het kiezen van het juiste onderpak voor onder je droog pak!

Het kiezen van het juiste onderpak voor onder je droogpak!

Ben je van plan om binnenkort een onderpak aan te schaffen of een nieuw onderpak te kopen om de oude te vervangen? Dan kan deze gids je helpen om de juiste keuze te maken.

Het kiezen van een onderpak kan een lastige onderneming zijn. Te meer om dat er geen standaard regels zijn die bepalen bij wat voor water temperatuur je welk onderpak nodig hebt. Toch gaan we je helpen! Belangrijk is daarbij om te onthouden dat de adviezen die we geven gebaseerd zijn op onze persoonlijke ervaringen en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Dit heeft onder andere te maken met wat voor type duik je maakt, wat je onderwater aan het doen bent en zelfs de diepte is van groot belang.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een onderpak:

Dikte van het onderpak

De dikte van het onderpak is van belang omdat deze de warmte geeft welke nodig is om warm te blijven. Onderkleding is er in vele diktes en in verschillende soorten. Een onderpak bestaat eigenlijk uit drie lagen:

-       Een binnenlaag die vaak van fleece is gemaakt omdat dit prettig aanvoelt op de huid

-       Een middenlaag welke verantwoordelijk is voor de isolatie. Deze laag is vaak van thinsulate of een daarop lijkend materiaal gemaakt.

-       Een buitenlaag welke verantwoordelijk is voor het afdrijven van het zweet en als het even meezit is deze laag ook winddicht.

Met name in de dikte van de middenlaag zit veel verschil. Zo zijn er pakken voor warmere wateren die vaak maar 100 gram thinsulate hebben maar er zijn ook pakken voor koudere wateren welke 400 gram thinsulate bevatten. Belangrijk om te weten is, hoe dikker het pak hoe meer lood er gedragen moet worden. Over het algemeen wordt deze tabel aangehouden bij het kiezen van onderkleding:

Watertemperatuur in graden Celsius:

Dikte van het onderpak:

21*C/23*C+

Basislaag: Fourth Element J2Fourth Element DrybaseSanti Summer

19*C/20*C

100 grams onderpak: Fourth Element XerothermSanti CDS 40

13*C/18*C

200 grams onderpak + basislaag: Fourth Element Arctic ExpeditionSanti Flex 190Santi BZ200

3*C/12*C

400 Grams Onderpak + Basislaag: Fourth Element Halo 3dSanti Extreme BZ400Santi Extreme BZ400/200

-2*C/2*C

400 Grams onderpak + dikkere bassislaag of heated vest: Santi Extreme BZ400 heatedFourth Element Halo 3d + Fourth Element Xerotherm


Wat is er verder nog belangrijk bij het kiezen van een onderpak:

De pasvorm

De pasvorm van het onderpak is erg belangrijk. Hoe dichter het pak op de huid zit hoe minder overbodig lucht in het pak blijft zitten. Voor het dragen van een los pak zal er al gauw 2 kg extra lood moeten worden toegevoegd om dit te compenseren. Uiteraard is het wel belangrijk dat het pak niet te strak zit en dat je goed kunt blijven bewegen met het droogpak aan.

Het materiaal

Het materiaal van het pak en dan met name de binnen- en buitenlaag zijn erg belangrijk. Deze bepalen in hoeverre het pak het zweet afdrijft, waardoor je lekker warm en droog zult blijven. Daarnaast is het belangrijk dat de buitenlaag winddicht is zodat je ook tijdens het omkleden warm blijft.

De basislaag

De basislaag is de onderlaag welke onder elk onderpak gedragen dient te worden. Deze laag helpt bij het afdrijven van het zweet dat je lichaam produceert en is erg belangrijk. Zweet zorgt er namelijk voor dat je nog sneller afkoelt en het koud krijgt.

Voor meer advies kun je altijd bij DiveWorld in de winkel langs komen zodat je een ademautomaat in ons 10 meter diepe duiktoren kan uitproberen. Niet in de gelegenheid om langs te komen? Je kunt ons altijd telefonische bereiken ( +31 53 569 54 84) of via de e-mail (info@diveworld.nl).

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen