Hoe kun je prettig en veilig snorkelen?

Snorkelen is in principe een redelijk veilige activiteit. Je hebt er naast je zwemdiploma geen speciaal brevet of diploma voor nodig. Hoewel je er geen cursus voor nodig hebt, raden we je dat wel aan. Je leert dan alle in’s en out’s zodat je prettig en veilig kunt snorkelen. Naast je zwemvaardigheid en lichamelijke conditie zijn er een aantal zaken waar je bij het snorkelen rekening mee dient te houden. Lees er meer over in onze nieuwe blog.  


Bereid je goed voor

Veilig snorkelen begint met een goede voorbereiding. Weet waar je snorkelt! Win informatie in over het gebied waar je wilt snorkelen. Mag je er snorkelen, ligt het gebied in een afgeschermde zone of een beschermd gebied, wat zijn de plaatselijke vereisten, varen er boten in het gebied? Als je in open water snorkelt zorg er dan ook voor dat je weet wat de weersvooruitzichten zijn, wat de watertemperatuur is, welke stromingen er zijn, welke ondergrond er is en waar je het beste in- en uit het water kunt stappen. Vermijd plekken met een sterke stroming, hoge golven en een sterke branding. Vermijd ook plekken met puntige rotsen. 

Diveworld snorkelen

Zorg voor toezicht en zonnebescherming

Duikers duiken nooit alleen, dat geldt ook voor snorkelen. Je hoeft niet met z’n tweeën in het water te liggen. Toezicht vanaf de kant of een boot is ook prima. Kinderen hebben altijd toezicht van volwassenen nodig. Zorg dat je uitgerust aan het snorkelen begint. Zwemmen en snorkelen kost namelijk veel energie. Snorkelen in koud water kost nog meer energie en je koelt sneller af. 

Zorg voor een goede snorkeluitrusting

in vergelijking met andere watersporten is de uitrusting die je voor snorkelen nodig hebt overzichtelijk en relatief goedkoop: 

  • goed zittend snorkelmasker
  • passende snorkel (met comfortabel zittend mondstukje)
  • duikvinnen in de juiste maat
  • snorkelvest
  • rashguard of wetsuit (voor het duiken in koude wateren of wanneer je lang in het water wilt blijven)
  • UV-beschermkleding (in warme regio’s)
  • zwemkleding

Wie net heeft leren snorkelen en op zoek is naar een eerste snorkeluitrusting, kan het beste een complete snorkelset kopen. Dat is vaak goedkoper en de verschillende onderdelen passen goed bij elkaar. Onze duikshop biedt complete snorkelsets:

Daarnaast hebben we een introductiecursus om het snorkelen te leren:

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen