• Home
  • Nieuws
  • Je eigen ademautomatenset in elkaar zetten.

Je eigen ademautomatenset in elkaar zetten

Je eigen ademautomatenset in elkaar zetten lijkt misschien een lastige klus maar is heel makkelijk. We laten je stap voor stap zien hoe het moet en je kunt helemaal niets verkeerd doen! Het is dus zeker een klusje welke je eenvoudig zelf kan doen.

In deze tutorial zetten we een standaard automaten set in elkaar bestaand uit: Eerste trap, tweede trap, octopus, console en een inflatorslang. Mocht je later iets willen wijzigen, bijvoorbeeld een zender voor je duikcomputer toevoegen dan is dat geen enkel probleem en kun je dit gemakkelijk zelf doen. De gereedschappen welke je nodig hebt zijn een steeksleutel 14 en 15 en een inbussleutel.

Stap 1

Het eerste waarmee we beginnen zijn de pluggen uit de eerste trap draaien waar straks de slangen ingedraaid worden. Hiervoor pak je de inbussleutel en hiermee draag je eenvoudig de pluggen eruit. Ademautomaten horen altijd aan de rechterkant en vaak zit de primaire tweede trap al gemonteerd wanneer je de adem set hebt aangeschaft. Aan die kant draai je één plug uit de eerste trap te weten de lagedruk plug. Deze kan je eenvoudig herkennen aangezien erbij hogedruk poorten altijd HP staat en deze een grotere diameter hebben. Aan de andere zijde draai je zowel een lagedruk plug eruit als een hogedruk plug aangezien daar de inflatorslang en de console gemonteerd worden.

Stap 2

Vervolgens gaan we de slangen erin draaien. Het gemakkelijkste is om met de langste slang te beginnen, de octopus. Deze komt zoals gezegd aan de kant van de primaire tweede trap en kun je er gewoon met de hand indraaien. Hand vast is voor nu voldoende. Aan de andere kant van de eerste trap draai je de inflatorslang in de lagedruk poort en de console in de hogedruk poort. Ook hier is hand vast voor nu voldoende. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je per ongeluk een lagedruk slang in een hogedruk poort draait omdat deze van diameter verschillen, het past simpelweg niet.

Stap 3

Bij stap drie pakken we de steeksleutel erbij. De maat van de steeksleutel verschilt per merk maar is altijd nummer 14 of 15. Met de steeksleutel draai je alle slangen stevig vast en vergeet daarbij de primaire tweede trap niet. Ook hierbij geldt vast is vast. Als laatste doe je de sleeves welke om de slang zitten weer op zijn plek zodat de slang niet kan ombuigen bij gebruik. Flex-slangen behoeven overigens geen sleeves omdat deze erg flexibel zijn.

Stap 4

De laatste stap is er vooral ter controle zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de duikplek. Voor deze stap heb je een duikfles nodig. Je zet de eerste trap op de fles en pakt vervolgens een tweede trap. Druk zachtjes de waterloos knop in en draai de fles voorzicht open. Wanneer de tweede trap begint te blazen laat je de waterloos knop los. Hiermee voorkom je dat alle druk in één keer op het systeem komt. Belangrijk is dat als je wat hoort sissen je niet met je oor gaat luisteren waar dit vandaan komt. Een klein lek wordt snel een groot lek wat erg veel lawaai maakt, hierdoor kun je eventueel een gehoorbeschadiging oplopen. Wanneer je een lek hoort haal je gewoon de druk van het systeem en draai je alle slangen even los en daarna weer vast. Zet vervolgens opnieuw druk op het systeem. Mocht dit het probleem niet oplossen dan is het verstandig om langs je duikschool te gaan.

In principe ben je nu klaar om te gaan duiken met je nieuwe ademautomatenset! Mocht je het toch niet vertrouwen of je prettiger voelen als een getrainde professional je werk even controleert? Aarzel dan niet en ga langs bij je lokale duikschool en natuurlijk ben je altijd bij ons welkom!

Info@diveworld.nl 

053 - 5695484

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen