• Home
  • Nieuws
  • Reuzenhaai gespot in de Noordzee – Leer alles over haaien met SSI Shark Ecology

Reuzenhaai in de Noordzee: leer de waarheid over haaien

Als we aan haaien denken, zien we vaak beelden voor ons van scherpe tanden, aanvallen en films als Jaws. Maar wat als we je vertellen dat één van de grootste haaiensoorten ter wereld, de reuzenhaai, gewoon rondzwemt in onze eigen Noordzee? Niet op jacht naar mensen, maar op zoek naar... plankton.

Uit recent onderzoek van Wageningen Marine Research blijkt dat de reuzenhaai (Cetorhinus maximus) de afgelopen tien jaar tientallen keren is waargenomen in Nederlandse wateren. Vooral in het voorjaar duikt deze indrukwekkende haai steeds vaker op. Met zijn lengte tot wel tien meter is het een imposante verschijning, maar gevaarlijk? Absoluut niet. Deze soort voedt zich uitsluitend met plankton en laat mensen volledig met rust.

Toch blijven haaien voor veel mensen synoniem aan gevaar. Dat beeld is hardnekkig. En onterecht! De meeste haaien zijn juist schuw en zullen alleen bijten wanneer ze zich bedreigd voelen of een mens verwarren met prooi, bijvoorbeeld bij slecht zicht. Het probleem is niet dat haaien gevaarlijk zijn, maar dat we ze vaak verkeerd begrijpen. En juist die misvattingen zorgen ervoor dat we hun belangrijke rol in de natuur onderschatten.


Een vergeten sleutelsoort

Haaien zijn cruciaal voor het evenwicht in de oceaan. Als toppredatoren houden ze de populaties van andere zeedieren in balans, waardoor ecosystemen gezond blijven. Zonder haaien raakt die balans verstoord, en daarmee het hele onderwaterleven. Toch worden haaien wereldwijd bedreigd door overbevissing, bijvangst en handel in haaienvinnen. Jaarlijks worden er naar schatting meer dan 100 miljoen haaien gedood. Kennis en bewustwording zijn dus essentieel om deze dieren beter te beschermen.

En wist je dat de reuzenhaai niet de enige haaiensoort is die in de Noordzee voorkomt? Er leven hier meerdere soorten, waaronder de hondshaai (een relatief kleine haaiensoort die vaak voorkomt in kustgebieden).

Tijdens een eerdere shark conservation-dag waar we bij DiveWorld aan deelnamen, hebben we zelf hondshaaien gevangen, onderzocht, getagd en weer vrijgelaten. Een bijzondere ervaring die laat zien hoeveel er nog te ontdekken en te beschermen valt in onze eigen zeeën.

Tijd voor een nieuw perspectief

Bij DiveWorld vinden we het belangrijk dat duikers (én niet-duikers) begrijpen hoe bijzonder én kwetsbaar haaien zijn. Daarom starten we binnenkort met de SSI Shark Ecology Specialty: een leerzame cursus waarin je alles leert over haaien. Niet op basis van angstverhalen, maar vanuit wetenschappelijke inzichten en respect voor het onderwaterleven.

Tijdens deze specialty ontdek je:

  • Hoe haaien zich gedragen, voortplanten en communiceren
  • Waarom ze zo’n belangrijke rol spelen in de oceaan
  • Wat de grootste bedreigingen zijn voor haaien wereldwijd
  • Hoe je als duiker, snorkelaar of ocean-liefhebber kunt bijdragen aan hun bescherming

De cursus bestaat uit theorielessen (klassikaal of online) en is toegankelijk voor iedereen vanaf 10 jaar. Je hebt geen duikervaring nodig. Na afronding ontvang je het officiële SSI Shark Ecology-brevet, dat ook meetelt voor je Advanced Open Water Diver of Master Diver-opleiding.

Van angst naar bewondering

De reuzenhaai in de Noordzee is geen uitzondering, maar een teken dat onze zeeën rijker zijn dan we denken. Het is tijd om afscheid te nemen van het achterhaalde beeld van de bloeddorstige haai, en plaats te maken voor bewondering en begrip. Want wie eenmaal weet hoe deze dieren écht in elkaar zitten, kijkt voorgoed met andere ogen naar de oceaan.

De eerste cursusdata voor de SSI Shark Ecology Specialty worden binnenkort ingepland. Wil jij erbij zijn? Houd dan onze website en social media goed in de gaten om je als eerste in te schrijven.

Duik mee in de wereld van haaien. Niet met angst, maar met kennis.


Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen