• Home
  • Nieuws
  • Wat heb je nodig voor een goede duikuitrusting

Wat heb je nodig voor een goede duikuitrusting

Wanneer je gaat duiken is het belangrijk dat je duikuitrusting in orde is. Het helpt je om onder water te kunnen ademen, om op temperatuur te blijven en het beschermt je huid. In dit blogartikel bespreken we de kleding die je draagt bij een standaard duikuitrusting.

Het duikpak

Voor het duikpak kun je verschillende soorten kiezen, zo heb je een natpak (wetsuit) en een droogpak (drysuit). Er zitten veel verschillen tussen een natpak en een droogpak, zo is een natpak goedkoper dan een droogpak.

Het natpak wordt gemaakt van neopreen en is ontworpen om tussen het pak en je huid een dun laagje water vast te houden. Dat water wordt verwarmd door je huidtemperatuur en houdt je op die manier warm. 

Droogpakken zijn bedoeld om je lichaam helemaal droog te houden, ze vallen losser om het lichaam maar door de strakke afsluiting (seals) bij de polsen, enkels en nek wordt het water buiten het pak gehouden. Droogpakken zijn vooral bedoeld om te duiken in koudere wateren of in de winter. 

duikschoenen en duikhandschoenen

Goed passende duikschoenen maakt het gebruik van vinnen gemakkelijker en aangenamer. Wel zit er verschil in de zool van duikschoenen, een harde zool is prettiger om te lopen in een rotsachtige omgeving maar zit minder prettig in de vin. Met een zachte zool is het gebruik van een vin erg fijn maar deze zijn kwetsbaarder waardoor ze minder prettig zijn om te lopen. 

Het is belangrijk om goede duikhandschoenen te dragen tijdens het duiken. Met warme, goed beschermde handen zijn handelingen onder water beter uit te voeren. Duikhandschoenen sluiten nauw aan bij de polsen waardoor er weinig water in en uit de handschoen kan lopen. 

Vinnen

Vinnen gebruik je om op een eenvoudige manier door het water te bewegen. Voor de meeste duikomstandigheden zijn vinnen met een open hiel het meest geschikt, in deze vinnen worden schoenen gedragen. Naast de vinnen met een open hiel zijn er ook vinnen met een dichte hiel, deze zijn over het algemeen wat duurder in aanschaf maar zijn voornamelijk geschikt wanneer u vaker in warm water duikt. 

In het volgende blogartikel gaan we dieper in op de onderdelen ademautomaat, duikbrillen, snorkels, trimvesten en overige accessoires. Mocht je nog vragen hebben over de verschillende onderdelen van de duikuitrusting of wil je ze eerst graag uitproberen voordat je ze aanschaft? Kom dan bij ons in de winkel langs of neem contact op.

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen