• Home
  • Nieuws
  • Wil je graag duiken? Dan is dit de duikuitrusting die je nodig hebt!

Wil je graag duiken? Dan is dit de duikuitrusting die je nodig hebt!

Wanneer je gaat duiken is het belangrijk dat je duikuitrusting op orde is. Het helpt je om onder water te kunnen ademen, op temperatuur te blijven en je huid te beschermen. Maar wat heb je daarvoor allemaal nodig? De basisuitrusting bestaat uit een duikpak, duikschoenen, duikhandschoenen en vinnen. Daarnaast zijn er talloze andere materialen waarmee je die basis kunt uitbreiden, afhankelijk van je wensen en waar je duikt. In onze nieuwe blog vertellen we je er meer over. 


Foto verbonden met tekst rechts

Het duikpak

Er zijn verschillende soorten duikpakken. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een natpak (wetsuit) en een droogpak (drysuit). Een natpak is van neopreen. Tussen het pak en je huid wordt een dun laagje water vastgehouden dat door je huidtemperatuur wordt verwarmd en je op die manier warm houdt. Droogpakken vallen losser om het lichaam, maar door de strakke afsluiting (seals) bij de polsen, enkels en nek wordt het water buiten het pak gehouden. Droogpakken zijn vooral bedoeld om te duiken in koudere wateren of in de winter. 


Duikschoenen en duikhandschoenen

Naast een duikpak horen duikschoenen en duikhandschoenen tot de basisuitrusting. Goed passende duikschoenen maken het gebruik van vinnen gemakkelijker en aangenamer. Duikhandschoenen zorgen ervoor dat je handen onder water warm blijven en goed beschermd zijn. Ze sluiten nauw aan bij de polsen waardoor er weinig water in en uit de handschoen kan lopen. 

Vinnen

Vinnen gebruik je om op een soepele manier door het water te bewegen. Voor de meeste duikomstandigheden zijn vinnen met een open hiel het meest geschikt. In deze vinnen worden schoenen gedragen. Naast de vinnen met een open hiel zijn er ook vinnen met een dichte hiel, deze zijn over het algemeen wat duurder in aanschaf. Ze zijn vooral geschikt voor duiken in warm water.


Ademautomaat

Naast de basisuitrusting zijn er talloze andere materialen die de uitrusting op maat kunnen uitbreiden. Uiteraard afhankelijk van je wensen, budget en de manier waarop je duikt. Bijvoorbeeld ademautomaten. Met een ademautomaat zorg je ervoor dat het ademgas dat uit de duikfles komt door de duiker ingeademd kan worden. Een ademautomaat set bestaat uit een eerste en tweede trap en optioneel een Octopus en/of Manometer. De eerste trap zit aan de duikfles vast en zorgt ervoor dat de druk die vanuit de fles komt verminderd wordt naar een middendruk. De tweede trap zit aan het mondstuk vast en zorgt ervoor dat de middendruk verminderd wordt naar precies de druk waarmee comfortabel geademd kan worden.


Trimvest

Om de duikfles tijdens het duiken niet vast te hoeven kun je een trimvest (ook wel Buoyancy Control Device (BCD) genoemd) dragen. Moderne trimvesten hebben daarnaast ook een luchtzak waar gemakkelijk lucht aan toegevoegd kan worden of waar lucht uitgelaten kan worden om zo het drijfvermogen onder water te regelen.

Duikbril

Om onder water goed te kunnen zien is het verstandig om een duikbril/masker te dragen. Een duikbril kun je zowel voor het duiken als snorkelen gebruiken. Het is belangrijk dat een duikbril goed past, zodat er bijvoorbeeld geen water naar binnen kan komen. Het is ook mogelijk om een duikbril op sterkte aan te schaffen.


Foto verbonden met tekst rechts

Snorkel

Als je niet diep wilt duiken en geen hele duikuitrusting wilt aanschaffen kun je ook met een snorkel duiken. Moderne snorkels zijn meestal voorzien van een waterloosventiel aan de onderkant en een spatwater bescherming of afsluitmechanisme aan de bovenkant. Dat zorgt ervoor dat het slagwater minder snel in de snorkel komt.


Diveworld Duikshop

Wil je graag één van deze bovenstaande onderdelen aanschaffen maar ben je er nog niet uit wat het beste bij jou past? Kom dan bij ons in de winkel langs om de producten uitgebreid te passen en te testen, of neem contact met ons op. Alle producten zijn ook via onze webshop verkrijgbaar.

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen