• Home
  • Nieuws
  • Hoe diep kun je duiken met SCUBA-duiken en freediven?

Hoe diep kun je duiken met SCUBA-duiken en freediven?

Hoe diep je kunt duiken hangt af van hoe je duikt en het gebruik van apparatuur. In onze nieuwe blog vertellen we je meer over SCUBA-duiken en vrijduiken (Freediving). Bij scubaduiken maak je gebruik van een SCUBA, een afkorting voor ‘Self Contained Underwater Breathing Apparatus’, oftewel een persluchtapparaat. Bij Freediving ga je geheel op eigen kracht onder water, zo lang als op één ademteug mogelijk is. Hoe je ook duikt, zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid en veilig duikt. 


Wat is SCUBA-duiken?

SCUBA-duiken is een avontuurlijke sport waarmee je diep onder water kunt duiken en geweldige dingen kunt zien, ook in Nederland. Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen. Hoe diep je kunt duiken hangt vooral samen met het ervaringsniveau van de duiker. Het hangt ook af van je persoonlijke luchtverbruik en hoeveel tanks je gebruikt. Hoe dieper je duikt, hoe sneller je door je lucht heen bent. Beter luchtverbruik komt met ervaring.

Diepste SCUBA-duik

In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.Wat is Freediving?

Er zijn verschillende disciplines die onder Freediving vallen. Eén kenmerk hebben ze gemeen; de kunst om tijdens het duiken zo lang mogelijk je adem in te kunnen houden. Freediving is wereldwijd een fenomeen. Voor sommigen is het een extreme sport, voor anderen een meditatiewijze. Hoe dan ook heb je er geen uitrusting voor nodig. Freediving kent echter ook een aantal ernstige risico's, zoals het verlies van warmte dat 25 keer sneller gaat dan normaal, decompressieziekte en een toenemende concentratie stikstof in het lichaam. Daarom is het noodzakelijk om je gedegen voor te bereiden en altijd onder begeleiding te duiken.


Diepste Freedive

Het wereldrecord voor de diepste freedive is in handen van de Oostenrijker Herbert Nitsch die naar 214 meter dook. De duik vond in 2007 plaats in Spetses, Griekenland.

Diepste freedive


Veilig en verantwoord SCUBA- en vrijduiken

Diveworld biedt verschillende duikcursussen https://www.diveworld.nl/duiktoren/duikcursus-en-opleiding/ voor zowel beginners als gevorderden, waaronder de SSI SCUBA Skills Update https://www.diveworld.nl/duiktoren/duikcursus-en-opleiding/vervolgopleiding-duiken/ssi-scuba-skills-update/. Voor trainingen Freediving moeten we je naar andere aanbieders doorverwijzen, daarin geven we geen cursussen. Zorg er hoe dan ook voor dat je goed voorbereid en veilig duikt! We adviseren je graag over de verschillende trainingen die we aanbieden.


Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen