Kies de juiste duikcomputer voor jou!

Op zoek naar een duikcomputer? Dan ben je bij DiveWorld.nl aan het goede adres. Wij geven je graag het juiste advies zodat jij de juiste duikcomputer kiest waar je nog veel duikplezier aan gaat beleven. Je hebt keuze uit een groot assortiment duikcomputers welke we goedkoop en snel kunnen leveren.

Je weet alles al van duikcomputers? Klik dan hier om direct alle duikcomputers te bekijken. 

Waarom een duikcomputer kopen?

Voordat de duikcomputer bestond moest elke duiker zijn eigen duik berekenen op basis van maximaal behaalde diepte en de tijd onderwater doorgebracht. De duikcomputer heeft hier verandering ingebracht, de computer herberekend de maximale duiktijd op elke duikdiepte automatisch.

De moderne duikcomputers herberekenen op elke duikdiepte de tijd die je onderwater mag verblijven. Hierdoor is het mogelijk om multilevel duiken langer en veiliger te maken.

Duiken met een duikcomputer

De duikcomputers van tegenwoordig zijn enorm betrouwbaar maar zoals elke computer kan deze uitvallen doordat de batterij op is of omdat er een klein foutje in het systeem zit. Normalerwijs wordt de duik dan beeindigd en wordt er 24 uur gewacht alvorens er een vervolgduik gemaakt kan worden. De duiker is na 24 uur volledig 'ontgast' en heeft geen reststikstof meer in het lichaam. Vervolgens kan er gedoken worden met de gerepareerde computer of een andere. Vanwege de complexiteit van de duiken welke met een computer gemaakt worden is het lastig om hierna over te schakelen naar duiken welke met duiktabellen berekend worden. 

Lucht of Nitrox

Vroeger had je de keuze tussen Nitrox en lucht duikcomputers. Tegenwoordig is de keuze al aardig ingeperkt omdat bijna elke duikcomputer beschikt over lucht en Nitrox mogelijkheden. Als een duikcomputer Nitrox kan berekenen dan kan deze ook lucht berekenen.

Hou er wel rekening mee als je met Nitrox wilt gaan duiken dat je daar voor opgeleid dient te zijn. De SSI Enriched Air Nitrox opleiding is een cursus welke je in een korte tijd alle facetten van het duiken met verrijkte lucht leert.

Computer integratie

Het kan zijn dat je niet alleen je duiken wil loggen in je logbook maar ook op de laptop of desktop computer. Tegenwoordig kan bijna elke computer met een interface aangesloten worden op de computer.

Op de laptop kun je alle duiken loggen maar ook de duikcomputer updaten zodat deze nieuwste software heeft. Vaak kun je op de laptop/desktop meer informatie over de duiken bekijken dan op de duikcomputer zelf.

Tegenwoordig zit bij de meeste duikcomputers de interface erbij, maar helaas moet je bij sommige duikcomputers nog steeds apart de interface erbij kopen.

Een voorbeeld van een duikcomputer inclusief interface is de Suunto D4i Novo.

Hoe werkt een duikcomputer

Decompressie ziekte is nog steeds niet volledig begrepen en daarom zal een duiktabel en/of duikcomputer je nooit imuum maken voor deze ziekte. Wel zorgt de duikcomputer er voor dat de kans tot het minimale wordt verkleind.

De duikcomputers werken allemaal met een wiskundige formule, deze wordt vaak het RGBM genoemd. In deze theorie wordt gebruik gemaakt van verschillende compartimenten die vol lopen met stikstof, hier wordt onderscheid gemaakt tussen snelle en langzame compartimenten. Samen met de diepte en de duiktijd wordt er een veilige duiktijd, zonder dat je in decompressie terecht komt, voor jou berekend.

Dit is een zeer simpele uitleg voor een erg complexe berekening, meer informatie over de decompressie ziekte wordt behandeld in de SSI Science of Diving cursus.

Lucht-geïntegreerd

Lucht geïntegreerde computers hebben nog een extra groot voordeel. Deze duikcomputers vertellen niet alleen hoe lang jij nog onderwater kan blijven tot aan de decompressie limiet, maar er wordt ook berekend hoelang jij nog onderwater kan blijven met jouw huidige luchtverbruik. Zodra jij weinig lucht verbruikt zal deze tijd langer worden. Maar zodra je bijvoorbeeld tegen de stroming in aan het zwemmen bent en jouw luchtverbruik gaat omhoog dan zal deze tijd korter worden.

Lucht geïntegreerde computers kunnen verbonden zijn door een zender of een slang.

Een goed voorbeeld voor een lucht geïntegreerde computer met zender is de Suunto D6i Novo.

Moet ik nu een polscomputer of een duikcomputer in console kopen?

Tegenwoordig worden er meer polscomputers verkocht dan duikcomputers in console. Allebei de systemen hebben voor- en nadelen.

Duikcomputer in console zijn vaak wat lomper maar daardoor wel gemakkelijk te vinden. De duikcomputer in de console zit direct vast aan je ademautomaat en het voordeel daarvan is dat je de computer dus altijd bij je hebt. Een duikcomputer in de console hoeft overigens niet persé lucht geintergreerd te zijn, het kan zijn dat er een manometer voor de computer zit welke de druk weergeeft.

Een polscomputer wordt steeds vaker gebruikt en zijn in gebruik iets gemakkelijker. Na het duiken hoef je niet met de gehele ademautomaat aan de tafel te gaan zitten om te gaan loggen. Echter is het wel zo dat een polscomputer gemakkelijk vergeten wordt mee te nemen tijdens de duik.

Alarm

De duikcomputers van tegenwoordig zullen je waarschuwen met zowel audio als visuele alarmen. Deze alarmen zijn zelf in te stellen maar de meeste duikcomputers geven automatisch een alarm wanneer er te snel opgestegen wordt of wanneer de decompressielimiet bereikt is. De alarmen die je zelf kan instellen zijn vaak gerelateerd aan een maximale diepte of een maximale duiktijd. 

Vervangen van batterijen

Tegenwoordig komen er steeds meer duikcomputers op de markt die op te laden zijn via een stopcontact. Maar er zullen altijd duikcomputers zijn waarbij de batterij vervangen moet worden. Laat dit altijd door een gespecialiseerde duikwinkel doen. Hierdoor heb je garantie op de batterijwissel, zelfs wanneer kort na de batterijwissel de duikcomputer volloopt. 

Screenprotectors

Om je duikcomputer nog beter te beschermen bestaan er voor bijna alle duikcomputers screenprotectors. Deze zijn goed vervangbaar, maar laat dit ook door een gespecialiseerde winkel doen. De kans is namelijk erg groot dat je bij het vervangen de display beschadigd. DiveWorld vervangt de batterij samen met de screen protector voor 35 euro. 

Een voorbeeld voor een Screenprotector is de Suunto Display Shield.



Voor meer advies kun je altijd bij DiveWorld in de winkel langs komen zodat je een duikcomputer in ons 10 meter diepe duiktoren kan uitproberen. Niet in de gelegenheid om langs te komen? Je kunt ons altijd telefonische bereiken ( +31 53 569 54 84) of via de e-mail (info@diveworld.nl).

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen
AfrekenenVerder winkelen